Sport w Policji Państwowej Województwa Śląskiego w latach 1922-1939 - Janusz Sowa (Jan Długosz University in Częstochowa, 2022)
Rozwój sportu w policji w latach 1922-1939 zajmował ważne miejsce w życiu zawodowym oraz prywatnym każdego funkcjonariusza. W pracy policjanta podstawą realizacji powierzonych zadań jest ponadprzeciętny poziom sprawności motorycznej. System sprawności fizycznej w śląskiej i państwowej policji okresu II RP jest całkowicie pominięty w literaturze przedmiotu. Dlatego też celem niniejszej pracy było podjęcie badań historycznych w tym zakresie, z uwzględnieniem szerokiego zagadnienia, jakim jest rozwój sportu w policji w tym okresie. W artykule, na podstawie kwerendy materiałów historycznych zgromadzonych w Archiwum Akt Nowych w Warszawie, Głównego Archiwum Policji w Warszawie, w Archiwum Państwowym w Katowicach, Sejmie Śląskim i Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach, opisałem kursy i szkolenia podnoszące sprawność i krzewienie kultury fizycznej wśród funkcjonariuszy. Tworzą one cały system podnoszenia sprawności w szeregach śląskiej policji. Wyszczególniłem działania, które doprowadziły do powstania na Śląsku oraz w całym kraju kilkudziesięciu policyjnych klubów sportowych. Artykuł stanowi próbę przedstawienia ważnej kwestii dotyczącej funkcjonowania tej formacji, w zakresie działalności sportowej. Opisano w nim prowadzone kursy, szkolenia, dyscypliny sportowe, instruktorów, rodzaje zawodów i wyniki sportowe na szczeblu województwa.