Ratio changes of selected components of body composition after lymphatic massage [Změny poměrů vybraných složek tělesného složení po lymfatické masáži] - Jarmila Riegerová; Aleš Gába; Michal Valenta; Ondřej Chromý (Palacky University, 2009)
BACKGROUND: The application of lymphatic massages has a highly preventive effect as it reinforces the drainage and transport functions of the lymph pump and thus activates the lymphatic flow and helps detoxify the body. OBJECTIVE: This pilot report inquires into the effect of lymphatic massages on selected components of body composition. METHODS: We conducted an examination of body composition using the InBody 720 device (multifrequency bioelectrical impedance analysis) in a population of 30 women before and after having received practical training in lymphatic massages. Our study has pilot features due to professional selection and the low number of participants. We have presented a data analysis which defines the population anthropometrically (in terms of body height and weight and body mass index), waist hip ratio, body fat mass, skeletal muscle mass, rate changes in body water (total body water, intracellular water, extracellular water), proteins, total minerals, bone mineral content and changes to Edema indexes. RESULTS: A significant reduction of total body water (p = 0.042, phi = 0.0) and Edema 2 (p = 0.021, phi = 0.1) was indicated in the massaged area. In the case of Edema 1, significant effects of lymphatic massage were determined in both the right (p = 0.042, phi = 0.4) and the left (p = 0.012, phi = 0.2) upper extremity, and the left lower extremity (p = 0.014, phi = 0.2). Significant differences in Edema 2 were found in both the upper and lower extremities (p < 0.05) between the 1st and 2nd examination. A reduction and equilibration to the standard deviation values was also shown. CONCLUSIONS: Our results suggest the necessity of repeating the experiment in a different time frame. We confirm the positive intervention of lymphatic massage on the interstitium and cellular body environment. [Na dvou výukových kurzech lymfatických masáží jsme ve druhé polovině kurzu provedli vyšetření složení těla přístrojem InBody 720. Vyšetření jsme realizovali ráno před zahájením výuky a před koncem výukového dne, mezi prvním a druhým vyšetřením uplynula časová pauza 8 hodin. Vyšetřili jsme 30 žen, nízká četnost a profesní selekce probandek podtrhují sondážní charakter výzkumu. V předložené pilotní studii jsme sledovali vliv lymfatické masáže na vybrané složky složení těla a stabilitu vyšetření. Získaná data jsme zpracovali souhrnně a vzhledem k věkovému rozpětí i po decéniích programem Statistica 8, diference jsme testovali párovým t-testem. Věcná významnost byla posuzována pomocí koeficientu (Cramer's phi). Potvrzujeme pozitivní intervenci lymfatické masáže na intersticium a buněčné prostředí těla. U souboru se projevila signifikance (p < 0,05) rozdílů v malém nárůstu hmotnosti, BMI a tukového podílu, což bylo zřejmě podmíněno zvýšeným přísunem tekutin a krátkou dobou pro její utilizaci. S tím souvisí i signifikantní snížení průměrných hodnot TBW (p = 0,042; phi = 0,0), úbytek ICW i ECW a snížení hodnot směrodatných odchylek u všech složek tělesné vody. Stejný trend přírůstků a úbytků sledovaných veličin se projevil i při rozdělení na subsoubory podle věku. Hodnoty viscerálního tuku narůstaly s věkem, průměrné hodnoty váhového množství celkových minerálů a kostních minerálů neprojevily ve věkové řadě výraznější sestupný trend. Hodnoty indexů Edema 1 byly ve svém průměru nižší (optimalizované) než dolní hranice standardního rozpětí. Po lymfatické masáži horních končetin se pro jevilo signifikantní snížení indexu Edema 2 (p = 0,021; phi = 0,1) pro masírovanou oblast. Projevilo se také snížení a vyrovnání hodnot směrodatných odchylek. Test věcné významnosti potvrdil účinek malé a střední úrovně u indexu Edema 1 a Edema 2 pro pravou horní končetinu, pro levou horní končetinu pouze efekt malého účinku. Naše výsledky potvrdily předpoklad pozitivních změn ve složení těla, vychází však z již částečně optimalizovaného stavu v druhé polovině kurzu a naznačují nutnost opakování experimentu v jiném časovém rozvržení.]