Вітамін D, вітамін D-зв'язуючий білок і паратгормон у дітей і підлітків з ожирінням на тлі дисфункції гіпоталамусу - O.V. Bolshova; Т.М. Malinovska; N.А. Sprynchuk; D.А. Kvacheniuk; І.V. Lukashuk; V.G. Pakhomova; О.А. Vyshnevska; О.Ya. Samson (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
За сучасними уявленнями, дисфункція гіпоталамусу (ДГ) - нейроендокринний синдром, обумовлений дисфункцією гіпоталамо-гіпофізарної системи, проявляється переважно гормонально-обмінними порушеннями і вегетативно-судинними розладами. Підліткове ожиріння в багатьох випадках пов'язане з ДГ та асоціюється з високим ризиком розвитку дефіциту вітаміну D (вітD). Ожиріння в асоціації з ДГ і дефіцитом вітD обумовлює серйозні проблеми зі здоров'ям, причому вісь вітD/паратгормон (ПТГ) відіграє потенційну роль в їхньому етіопатогенезі. Мета - вивчити взаємозв'язок між рівнями вітD, віт D-зв'язуючого білка (ВD-ЗБ) і ПТГ у підлітків з ожирінням на тлі ДГ. Матеріали та методи. Рівень у сироватці крові визначено імунохемілюмінесцентним методом на мікрочастинках («Abbott», США) у 87 дітей та підлітків із надлишковою масою тіла (МТ)/ожирінням на тлі ДГ віком від 10 до 16 років. Рівень ВD-ЗБ - за допомогою імуноферментного аналізу (ІФА) стандартним набором «Elabsciense Biotechnology Co.», Ltd (США). Рівень ПТГ - за допомогою ІФА стандартним набором «Monobind» (США). Результати. Недостатність вітD виявлено у 32,2%, дефіцит - у 56,3% пацієнтів. Тяжкість ожиріння була пов'язана з рівнями вітD: зниження рівня вітD у дітей та підлітків із надлишковою МТ (69,30±5,14 нмоль/л) та I ст. ожиріння (52,60 ±4,17 нмоль/л), значний дефіцит вітD в осіб з ІІ та ІІІ ст. ожиріння (36,20±3,75 нмоль/л, 23,10±3,12 нмоль/л, відповідно). Суттєве зниження вмісту вітD у пацієнтів з ожирінням супроводжувалося значним підвищенням рівня ПТГ. При ожирінні ІІІ ст. рівень ПТГ удвічі перевищував рівень ПТГ у практично здорових дітей і підлітків із нормальною МТ та у пацієнтів із надлишковою МТ (р<0,05). При індексі маси тіла (ІМТ) >30 кг/м2 суттєве зниження вмісту вітD асоціювалося зі значним підвищенням рівня ПТГ та різким зниженням рівня ВD-ЗБ. Рівень ВD-ЗБ мав позитивну кореляцію з рівнем вітD та негативний зв'язок з ІМТ. Встановлено суттєве зниження вмісту ВD-ЗБ (58,71±18,43 нг/мл) порівняно з групою практично здорових дітей і підлітків із нормальною МТ (141,65±25,34 нг/мл) (р<0,05). Висновки. Результати свідчать про наявність у дітей та підлітків із надлишковою МТ/ожирінням на тлі ДГ певних змін в осі ПТГ/вітD/ВD-ЗБ, які є складовою комплексного прояву захворювання. Підтримання адекватного статусу вітD може сприяти профілактиці виявлених порушень. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.