Sınıf II, bölüm 1 maloklüzyonlarında kullanılan ikiz blok ve monoblok fonksiyonel tedavi aygıtlarının SNA, SNB ve ANB açıları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması - Zaur Novruzov; Cengiz Gadimli; Erhan Özdiler; Ali İhya Karaman (Ankara University, 2013)
Sınıf II maloklüzyonlar toplumda en sık rastlanılan ve bu yüzden de ortodontistlerin en çok tedavi ettikleri maloklüzyon tipidir. Estetiğin, fonasyonun ve fonksiyonun kaybına neden olan bu düzensizliğin düzeltilmesinde ortodonti büyük rol oynamaktadır. II sınıf anomalilerin tedavisinde fonksiyonel aygıtlar geniş kullanılmaktadırlar. Bu aygıtlar, mandibulanın fonksiyon ve pozisyonunu değiştirerek belli bir kas grubunun kuvvetini dentisyon aracılığıyla bazal kemik kaidesine yönlendiren aygıtlardır. Makalede sınıf II, bölüm 1 maloklüzyonların tedavisinde kullanılan 2 farklı aktivatörün maksilla ve mandibulanın sagittal gelişimi üzerindeki etkileri kıyaslanmıştır. Araştırma 1. grup ikiz blok aygıtıyla tedavi edilmiş ve yaş ortalamaları 13 olan 21 hastadan 11 kız, 10 erkek , 2. grup monoblok aygıtıyla tedavi edilmiş ve yaş ortalamaları 12 olan 17 hastadan 10 kız, 7 erkek , 3. grup monoblokHeadgear kombinasyonuyla tedavi edilmiş ve yaş ortalamaları 12 olan 16 hastadan 9 kız, 7 erkek , 4. grup ise tedavi edilmemiş ve yaş ortalamaları 12 olan 19 hastadan 11 kız, 8 erkek oluşan gruplar üzerinde yürütülmüştür. Gruplar içinde tedavi/kontrol başında ve sonundaki değerlerinin benzer olup olmadığının test edilmesi amacıyla başlangıç sonuç sefalometrik değerler arasında Varyans analizi ve Duncan testi uygulanmıştır. Sonuç olarak aktivator dizaynının maksillar gelişimin inhibisyonuna etki yapabildiği, fakat mandibular gelişimin provokasyonu aktivator dizaynından değil, aktivasyon miktarından ve aygıtın günlük kullanımından esinlendiği belirlenmiştir