МЕТОДИКА ВПРОВАДЖЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ДО ВЕДЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО (КОРАБЕЛЬНОГО) ГОСПОДАРСТВА У ПІДРОЗДІЛАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Віталій САГАН (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті розглядається організація ведення військового (корабельного) господарства як вид діяльності, що здатна при умілій організації та керівництві впливати на якість забезпечення завдань оперативно-службової діяльності органів та підрозділів Державної прикордонної служби України під час охорони державного кордону України. Важливим аспектом забезпечення організації та веденням військового (корабельного) господарства виступає професійна готовність майбутнього офіцера-прикордонника до організації та ведення військового (корабельного) господарства у прикордонних підрозділах. Особливо важливого значення набувають питання, які націлені на розв'язання головної мети військового (корабельного) господарства, що виражена у професійній майстерності майбутніх офіцерів вирішувати завдання щодо всебічного і безперервного забезпечення оперативно-службової діяльності, бойової (професійної) підготовки та мобілізаційної готовності прикордонних підрозділів ДПСУ, створення умов для швидкого переходу їх із функціонування у мирний час на функціонування в особливий період. Розв'язання анонсованого питання покладено у площину теоретичного обґрунтування педагогічних умов щодо формування готовності майбутніх офіцерів до ведення військового (корабельного) господарства у підрозділах ДПСУ та методики їх реалізації в освітньому процесі. Метою роботи є перевірка припущення про те, що методика впровадження педагогічних умов формування професійної готовності майбутніх офіцерів до ведення військового (корабельного) господарства у підрозділах ДПСУ буде результативною за умови активізації ціннісно-мотиваційного ставлення курсантів до вивчення особливостей та організації військового (корабельного) господарства у підрозділах ДПСУ; відбору і структурування змісту навчального матеріалу з урахуванням актуальних вимог до військового (корабельного) господарства, реформування організаційно-штатної структури ДПСУ (зміни у структурі навчальних дисциплін, навчально-матеріального забезпечення, спеціальних курсів, факультативів тощо) з урахуванням досвіду країн НАТО; набуття майбутніми офіцерами-прикордонниками умінь і навичок на засадах контекстного навчання з використанням потенціалу військового стажування та навчальної практики; професійного розвитку/саморозвиток науково-педагогічних працівників з питань логістики; створення інформаційно-освітнього середовища для ефективного формування у курсантів необхідних навичок і вмінь щодо організації та ведення військового (корабельного) господарства у підрозділах ДПСУ, мотивування в них поглибленого вивчення логістики прикордонного відомства.