Influenţa selenitului de sodiu asupra indicilor imunologici ai pacienţilor cu tuberculoză cu diabet zaharat şi tiroidită autoimună - Svetlana Matvyeyeva (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
La 60 de pacienţi cu tuberculoză cu diabet zaharat şi tiroidită autoimună, s-a studiat nivelul seric de seleniu, starea tiroidiană şi indicii imunologici. A fost diagnosticat un nivel scăzut de seleniu, hipotiroidismul subclinic şi un răspuns imunologic slab faţă de tuberculoză. Prescrierea de selenit de sodiu cu 200 ц pe zi pe parcursul a 2 luni a normalizat nivelul seric de seleniu, a restabilit funcţia glandei tiroide şi a îmbunătăţit răspunsul imunologic. Se recomandă includerea selenitului sodic în terapia complexă a pacienţilor cu tuberculoză cu diabet zaharat şi tiroidită autoimună după examinarea nivelului seric de seleniu şi a stării tiroidiene