Дослідження рівня фізичного здоров'я учнів 10-х класів ліцею спортивного профілю - Ihor Prykhodko; Oleh Olkhovyi; Oleh Dykyi; Mukola Korchagin (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2024)
Актуальність. Навчально-тренувальний процес у спеціалізованих закладах освіти спортивного профілю потребує систематичного аналізу рівня фізичного здоров'я молодих спортсменів. Мета дослідження - визначити рівень фізичного здоров'я учнів 10-х класів ліцею спеціалізованого закладу освіти спортивного профілю та дослідити його динаміку протягом трьох років. Методи та організація дослідження. Учасники дослідження - три контрольні групи хлопців наборів 2020, 2021 й 2022 рр. Загальна кількість респондентів становила 210 осіб (65,81 та 64 учні-юнаки відповідно до років дослідження). Середній вік представників - 15,46 ± 0,06 років. Дослідження проводили протягом 2020-2022 рр. на базі загальноосвітнього ліцею Харківського фахового коледжу спорту. Досліджено антропометричні та медико-біологічні показники учнів 10-х класів ліцею протягом трьох років. Для оцінки рівня фізичного здоров'я учнів використовували методику експрес-оцінки рівня фізичного здоров'я Г. Л. Апанасенка, що враховує результати антропометричних і медико-біологічних вимірювань, за якими визначаються ваго-ростовий, життєвий, силовий індекси та індекс Робінсона. Для встановлення закономірностей, виявлених у процесі дослідження й перевірки гіпотез, обрано одновимірний статистичний аналіз за t-критерієм Стьюдента. Результати дослідження. Результати дослідження засвідчили, що рівень фі- зичного здоров'я учнів 10-х класів ліцею спеціалізованого закладу освіти спортивного профілю у 2020-2022 рр. має статистично достовірне погіршення показника на 1,14 % у послідовному порівнянні трьох років. Порівняль- ний аналіз експрес-оцінок рівня фізичного здоров'я учнів засвідчив значно більшу кількість оцінок «нижче від середнього» у представників набору 2022 р. (30 %) у порівнянні з наборами 2021 та 2020 рр. (14 % й 11 % відповідно). Також за три роки відбулося поступове зменшення кількості представників з оцінкою «вище від серед- нього»: 25 % для набору 2020 р., 15 % - у 2021 р. й лише 6 % від набору 2022 р. Висновок. Отримані дані про рівень фізичного здоров'я учнів 10-х класів ліцею спеціалізованого закладу освіти спортивного профілю у 2020-2022 рр. має загальну тенденцію до поступового погіршення в Україні стану здоров'я юнаків старшого шкільного віку.