Inkludering av minoritetsspråklige elever i kroppsøvingsfaget - utfordringer og strategier med utgangspunkt i et lærerperspektiv - Pål Lagestad; Ingvild Mestad (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2018)
Kunnskap om hvilke utfordringer kroppsøvingslærere opplever ved inkludering av minoritetsspråklige elever i kroppsøving, samt hvilke strategier erfarne kroppsøvingslærere benytter for en best mulig inkludering, er viktig kunnskap for alle kroppsøvingslærere og skoleledere. Ved hjelp av intervjuer med seks utvalgte kroppsøvingslærere fra barne- og ungdomsskoler forsøkte vi å avdekke slik kunnskap. Resultatene viser at språkproblematikk og dusjeproblematikk synes å utgjøre de største utfordringene. Når det gjelder utfordringen knyttet til språkproblematikk, viser lærerne til en unnvikelsesstrategi (unngå aktiviteter som har komplekse regler), en oversettelsesstrategi (læreren snakker engelsk eller medelever tolker) samt en tale- og visestrategi (viser samtidig som det forklares). Når det gjelder utfordringen knyttet til dusjeproblematikk, peker lærerne på viktigheten av en god dialog med hjemmet som særlig viktig for å forebygge dusjeproblematikk, men også betydningen av informasjon til både elever og foreldre om viktigheten av at elevene dusjer, blir fremhevet. Strategier om å la de minoritetsspråklige elevene få benytte lærergarderoben, eller dusje alene før eller etter de andre, fremheves også som viktig.