Penggunaan video bagi meningkatkan minat dan kemahiran murid dalam subjek penyediaan dan pembuatan makanan KSSMPK - Roslina Ishak; Mohamad Kazi Wahi; Nik Norhaslinaiza Nik Azlan (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2021)
Penyediaan dan pembuatan makanan (PPM) merupakan salah satu mata pelajaran penting diajar bagi murid-murid Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) Pembelajaran. Keadaan pendamik Covid-19 telah menyebabkan murid-murid kurang berminat untuk mengikuti kelas secara dalam talian. Kajian ini di jalankan bagi mencari penyelesaian  untuk meningkatkan minat dan kemahiran murid dalam subjek PPM melalui penggunaan rakaman video. Kajian ini dilaksanakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Kg. Dato' Seri Kamaruddin (SMK KDSK) di bawah PPKI yang melibatkan murid kefungsian sederhana yang terdiri daripada kategori murid Autisme, ADHA, Kurang Upaya Intelektual dan Bermasalah Pembelajaran Spesifik. Pengumpulan data kajian dilakukan melalui soal selidik dan temubual terhadap 20 orang murid PPKI SMK KDSK.Terdapat 10 item soalan yang dibina daripada penyelidik terdahulu dan kesemua murid telah menjawab soal selidik tersebut. Analisis yang digunakan adalah analisis deskriptif dan kualitatif. Kaedah yang digunakan adalah melalui kajian tinjauan. Dapatan kajian menunjukkan peningkatan, dalam minat murid mengikuti Pengajaran dan Pembelajaran dari Rumah (PdPR) secara dalam talian. Kaedah pengajaran ini juga boleh di perluaskan ke atas mata pelajaran lain. Murid juga memperlihatkan kesungguhan dan minat yang tinggi dalam subjek PPM. Kaedah pengajaran ini juga berpotensi untuk sekolah rendah dan menengah serta berupaya dibangunkan sebagai satu inovasi pengajaran dan pembelajaran, berasaskan blended learning atau pembelajaran teradun, iaitu satu kombinasi antara teknologi atas talian dan luar talian. ABSTRACT Food preparation and manufacturing (PPM) is one of the important subjects taught for students of the Special Education Integration Program (PPKI) Learning. The quiet state of Covid-19 has caused students to be less interested in taking classes online. This study was conducted to find solutions to increase students' interest and skills in the subject of PPM using video recording. This study was conducted in Sekolah Menengah Kebangsaan Kg. Dato 'Seri Kamaruddin (SMK KDSK) under PPKI involves students with moderate functioning which consists of students with Autism, ADHA, Intellectual Disabilities, and Specific Learning Disabilities. Data collection was done through questionnaires and interviews with 20 students of PPKI SMK KDSK. There were 10 question items constructed from previous researchers and all students answered the questionnaire. The analysis used is descriptive and qualitative analysis. The method used is through survey research. The findings of the study showed an increase, in the interest of students to follow the Teaching and Learning from Home (PdPr) online. This teaching method can also be extended to other subjects. Pupils also show high seriousness and interest in the subject of PPM. This teaching method also has potential for primary and secondary schools and can be developed as an innovation in teaching and learning, based on blended learning or blended learning, which is a combination of online and offline technology.