DIAGNOSTICUL POZITIV AL ALERGIEI ALIMENTARE MEDIATE IgE LA COPIL - Monica Alexoae; Stela Goția (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Diagnosticul alergiei alimentare este difi cil în pofi da progreselor recente înregistrate în descifrarea patogeniei bolii. Suspiciunea clinică necesită confi rmare printr-o baterie de investigaţii (anamneză, examen fi zic, jurnal alimentar, teste cutanate alergologice, determinarea IgE serice totale şi specifi ce, investigarea leziunii ţesutului intestinal prin biopsie şi/sau testul permeabilităţii intestinale, alte teste folosite în special în scop de cercetare: eliberarea de histamină din bazofi le şi mastocitele intestinale, determinarea complexelor imune circulante, testul transformării limfoblastice, dozarea triptazei şi a proteinei cationice a eozinofi lului). Proba de provocare alimentară dublu orb controlată placebo reprezintă gold standardul diagnostic în alergia alimentară la copil, dar nu se poate efectua decât în centre specializate de către personal instruit în acest sens, fi ind inaccesibilă practicii curente.