ADENOM HIPOFIZAR FUNCȚIONAL ASOCIAT CU ANEVRISM NEERUPT DE ARTERĂ CEREBRALĂ MEDIE. STUDIU DE CAZ - Alexandru ANDRUȘCA; Olga GAVRILIUC; Pavel GAVRILIUC; Daniel PRISNEAC; Victor ANDRONACHI (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Asocierea dintre anevrism sacular cerebral și adenom hipofizar nu a fost încă bine elucidată, unii autori raportândo incidență de până la 7,4%. Cauza încă nu este pe deplin cunsocută. Aproximativ 97% dintre aceste anevrisme aparțincirculației cerebrale anterioare. Acest articol are ca scop descrierea a unui studiu de caz la care se determină un procesexpansiv selar funcțional și anevrism intracerebral neerupt de arteră cerebrală medie. Pacienta de 57 de ani, se prezintă cudiagnostic de adenom hipofizar cu invazie în sinus cavernos și sindrom Cushing. La investigație prin RMN și AngioCTse determină incidental un anevrism asociat de arteră cerebrală medie pe dreapta, neeruptă. Pacientei i s-a efectuat intervenție micro-neurochirurgicală de ablație a formațiunii selare și cliparea concomitentă a anevrismului cerebral prin abordpterional clasic pe dreapta. Dupa intervenție, s-a reușit o ablație parțială a adenomului intracavernos și clipare definitivăa anevrismului. Pacienta se externează din instituție după 5 zile, fără complicații suplimentare cu tratament ulterior adjuvant. Asocierea acestor două patologii este una extrem de rară. Literatura descrie rezolvarea acestor două patologii într-osingură intervenție, fără complicații esențiale post-operatorii, la fel descris și în cazul prezentat.