Навчання здоров'язбереження - основа сучасної системи фізичного виховання - Наталія Назарівна Завидівська (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті розкрито зміст та сутність інноваційної методичної системи здоров'я-збережувального навчання студентів, створеної на засадах фундаменталізації фізкультурно-оздоровчої освіти. Висвітлено зміст цієї технології та окреслено перспективи її використання. Обґрунтовано необхідність міждисциплінарних зв'язків у системі фізкультурно-оздоровчої освіти студентів вищих навчальних закладів. Факторний аналіз отриманих після експерименту даних засвідчує, що всі компоненти фізкультурної освіченості в студентів ЕГ, за даними їхньої самооцінки, вищі, ніж у КГ. Найбільш сформованим у них можна вважати мотиваційно-діяльнісний компонент (65,3 %), на другому місці - теоретико-методичний (56,5 %), третю позицію займає культурологічний (52,2 %), четверту - когнітивний (47,8 %), на останній позиції  психофізіологічний компонент (43,5 %). Статистико-ймовірнісний аналіз отриманих даних на формувальному й контрольному етапах педаго-гічного експерименту підтверджує їх репрезентативність та достовірність і вказує на позитивний вплив педагогічної здоров'язбере-жувальної технології навчання: усі показники в студентів експери-ментальної групи вищі, ніж у контрольній, що є прямим підтвердженням її ефективності та продуктивності.