Význam a miesto riuálov v pedagogickej teórii a praxi - O. Kaščák (Czech Pedagogical Society, 2009)
Predmetom tematizácie sú súvislosti oblasti tzv. rituálnych štúdií s pedagogickými otázkami. Ukazuje sa, ako problematika rituálov súvisí s otázkami formovania a učenia človeka, aké miesto má problematika rituálov v pedagogických diskusiách, aké sú kritériá pre analýzu a identifikáciu rituálov vo výchovnovzdelávacích súvislostiach a pre diferenciáciu rôznych foriem rituálnych aktivít vo výchovnovzdelávacích kontextoch.