Referentni intervali na Apo A-1, Apo B i soodnosot Apo B/Apo A-1 vo primerok na makedonska populacija - Svetlana Cekovska; Sonja Alabakovska; Katerina Toseska; Danica Labudovik; Bojana Todorova (University Ss Cyril and Methodius in Skopje, Faculty of Pharmacy and Macedonian Pharmaceutical Association, 2002)
Narusuvanjata vo serumskite koncentracii na apolipoproteinite A-1 i B (Apo A-1 i Apo B), kako i soodnosot apolipoprotein B/apolipoprotein A-1 (Apo B/Apo A-1), se smeta deka pretstavuvaat nezavisni rizik faktori za koronarna srceva bolest. Se preporacuva sekoja laboratorija da opredeli sopstveni referentni intervali za serumskite koncentracii na Apo A-1 i na Apo B, kako i za soodnosot Apo B/Apo A-1, bidejki tie zavisat od geografskata lokacija. Za taa cel gi opredelivme serumskite koncentracii na Apo A-1 i na Apo B i go presmetavme Apo B/Apo A-1 soodnosot kaj 122 zdravi individui od makedonska populacija (70 `eni i 52 ma`i) na vozrast od 18-60 godini. Pri opredeluvaweto koristevme komercijalen, standardiziran manuelen imunoturbidimetriski test (Randox). Izmerenite koncentracii (x ± SD) iznesuvaa: Apo A-1 = 1,39 ± 0,28 g/l vo zenskata populacija i 1,42 ± 0,27 g/l vo maskata populacija, a Apo B = 0,95 ± 0,24 g/l vo zenskata i 1,00 ± 0,23 g/l vo maskata populacija. Presmetaniot Apo B/Apo A-1 soodnos iznesuvase 0,70 ± 0,17 kaj zenskata populacija i 0,72 ± 0,18 kaj maskata populacija. Studentoviot t-test pokaza deka ne postoi signifikantna razlika (r>0,05) vo srednite vrednosti za Apo A-1 i za Apo B, kako i za Apo B/Apo A-1 soodnosot, me|u zenskata i maskata podgrupa, odnosno deka podelbata spored polot ne e potrebna od dijagnosticka gledna tocka. Koncentraciite na Apo A-1 i na Apo B presmetani za mesanata grupa (N=122) iznesuvaa 1,40 ± 0,28 g/L i 0,97 ± 0,23 g/L. Soodnosot Apo B/Apo A-1 vo celata grupa iznesuva{e 0,71 ± 0,17. Tipot na distribucija na vrednostite za serumskite Apo A-1 i Apo B, kako i soodnosot Apo B/Apo A-1 be{e testiran preku opredeluvanje na vrednostite na koeficientot na asimetrija (Skewness), na koeficientot na splosnatost (Kurtosis) i na standardnite devijacii na ovie dva koeficienti. Vrednostite na ovie koeficienti za site tri parametri pokazaa deka distribucijata na vrednostite e spored Gausovata (Gauss) kriva. Vo soglasnost so normalnata distribucija, referentnite granici za Apo A-1, za Apo B, kako i za Apo B/Apo A-1 soodnosot bea opredeleni parametarski (sredna aritmeticka golemina ± 2 standardni devijacii). Referentnite intervali za Apo A-1 iznesuvaa 0,84 - 1,96 g/l, 0,51 - 1,43 g/l za Apo B i 0,37 - 1,05 za soodnosot Apo B/Apo A-1