Розширення тканин як стимулятор ангіогенезу - O.A. Zhernov; O.R. Feyta; L.S. Sochienkova (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Ангіогенез - це процес утворення нових судин у тканинах і органах за участі багатьох факторів. На ангіогенез можуть впливати різноманітні фактори, такі як механічне розтягування тканин, гіпоксія, інфекція, запалення тощо. Розуміння цих механізмів може мати важливе значення для розроблення нових підходів до лікування різних захворювань, пов'язаних із порушенням ангіогенезу. Процес ангіогенезу відіграє важливу роль у різних фізіологічних і патологічних станах, таких як зцілення ран, регенерація тканин, розвиток пухлин та інші. Регулювання ангіогенезу може бути використане для лікування хвороб, пов'язаних із нестачею кровообігу. Знання про ангіогенез також можуть бути корисними в плануванні та проведенні операцій, для підвищення ефективності операції, що може допомогти значно зменшити ризик ускладнень та уникнути повторного втручання. Мета - провести пошук і аналіз останніх публікацій для визначення тенденції розвитку напрямів впливу на ріст судин. Пошук публікацій здійснено у загально відомих світових наукометричних базах даних, діапазон яких охоплював понад 10 років. Знайдено та проаналізовано опубліковані результати багаторічних досліджень, фактори та методи впливу на ангіогенез. На сьогодні питання впливу на ангіогенез залишаються відкритими, що викликає потребу подальшого дослідження та вивчення нових методів і удосконалення існуючих, оскільки знання про механізми ангіогенезу можуть допомогти розробити нові методи лікування й профілактики різних захворювань. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.