OBRAVNAVA OTROKA Z NUJNIM STANJEM - Ana Vrankar; Maja Primec; Nada Fujs; Kaja Podlogar; Janja Skubic; Boštjan Tomelj; Judita Kolenc; Ana Gianini; Anita Štih (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2021)
Nujna stanja se pri otroku kažejo kot odpovedovanje ene ali več življenjskih funkcij in bi brez takojšnjega ukrepanja vodila v hujšo prizadetost ali celo v smrt. Pomembni nalogi medicinske sestre/zdravstvenega tehnika sta prepoznavanje življenjsko ogrožujočega stanja ter hitro in pravilno ukrepa-nje. Na Pediatrični kliniki Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana od leta 2010 deluje Oddelek urgentne pediatrije kot 24-urni sprejemni center klinike. Otrok, ki pride v urgentno ambulanto brez napotnice ali z napotnico zdravnika druge specialnosti, se zglasi v sprejemni ambulanti, kjer poteka triaža. Triažo po načelih Manchesterskega triažnega sistema v urgentni pediatriji izvajajo medicinske sestre/zdravstveni tehniki s posebnimi znanji. Nujna stanja v pediatriji so številna. V prispevku predstavljamo najpogostejša življenje ogrožajoča stanja, kot so epileptični status, akutna dihalna stiska, paroksizmalna supravetrikularna tahikardija in diabetična ketoacidoza. Predstavljamo vlogo medicinske sestre/zdravstvenega tehnika pri obravnavi otroka z nujnim stanjem, lestvice za ocenjevanje bolečine in vlogo medicinske sestre/zdravstvenega tehnika pri obravnavi otroka z bolečino. Obravnava nujnih stanj je velik izziv za vsak zdravstveni tim ter zahteva od medicinskih sester/zdravstvenih tehnikov nenehno izobraževanje in obnavljanje pridobljenih veščin.