Побудова індивідуального тренування скороходів на основі моніторингу частоти серцевих скорочень - Володимир Трохимович Яловик; Ігор Степанович Сахарук; Володимир Володимирович Олещук; Геннадій Будкевич (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Більшість спортсменів досягають високих спортивних результатів завдяки системитизації навантажень, створенню індивідуальних програм тренування та здійсненню контролю за фізичним станом спортсменів. Сьогодні не всім спортсменам можна проводити сучасні обстеження систем організму й за їхніми показниками будувати тренування. Одним із доступних методів контролю за діяльністю серцево-судинної системи може бути моніторинг серцевого ритму. Контроль за роботою серця дає можливість специфічно тренуватися та змагатися на максимумі своїх можливостей. Завдання дослідження - розробити спеціальну методику управління тренувальним процесом на основі моніторінгу ЧСС. У статті висвітлено побудову тренувальних мікроциклів спортсменів-скороходів певного обсягу та інтенсивності. Тренувальний процес здійснювався на основі реакції серцево-судинної системи на фізичне навантаження за показниками моніторингу частоти серцевих скорочень. За ними розроблено спеціальну методику побудови програми тренування.