PARALYMPIJSKÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY [PARALYMPIC EDUCATION PROGRAMS] - Zbyněk Janečka; Ondřej Ješina; Martin Kudláček (Palacký University Olomouc, 2009)
Cílem tohoto příspěvku je představit čtenářům nově vzniklou oblast, která se nazývá paralympijské vzdělávací programy nebo také paralympijská výchova, což je zastřešující termín pro veškeré výchovné a vzdělávací aktivity v rámci paralympijského hnutí. Základním východiskem paralympijských vzdělávacích programů je filozofie paralympijského hnutí, na jejichž hodnotách jsou postaveny všechny vzdělávací programy. V tomto článku podrobněji představujeme jeden unikátní vzdělávací program s názvem Paralympijský školní den. Poukazujeme na možnosti PŠD, potenciál k ovlivňování postojů k integraci osob se zdravotním postižením a způsoby implementace PŠD na základních školách. [The purpose of this article is to introduce new area of Paralympic Education, which is an umbrella term for all educational activities within Paralympic movement. Paralympic education is based on philosophy of Paralympic Movement. In this article we focus in detail on unique educational program titled Paralympic School Day. We highlight potentials of PSD in improving attitudes towards inclusion of persons with disabilities and implementation of PSD in elementary schools.]