Eficacitatea Perindoprilui asupra funcției endoteliale și parametrilor funcționali a respirației pulmonare la pacienții cu BPOC. - Constantin Martîniuc; Serghei Pisarenco (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Scopul: Studierea eficacității utilizării inhibitorului enzimei de conversie a angiotenzinei II (ACE) Perindopril (P) în funcție de I/D polimorfismul genei ACE asupra parametrilor funcționali a respirației pulmonare, funcției endoteliale(FE) vasculare, capacității de difuzie pulmonare pentru CO (DLCO) şi toleranței la efort fizic pacienţi cu BPOC. Materiale şi metode: Au fost examinați 31 pacienţi (10 - cu genotipul ID, 11 - cu genotipul II și 10 - cu DD) - 28 bărbați și 3 femei cu BPOC, vârsta medie 52,5±4,14 ani şi durata maladiei 14,2±7,4 ani - inițial şi după 5 săptămâni de tratament cu P (doză medie 2,9±1,5 mg), utilizând bodipletismografie, Duplex arterelor brahiocefalice (estimarea FE) și cicloergometrie. Rezultate: Analiza eficacității utilizării P a relevat ameliorarea semnificativă a funcției endoteliale vasculare și DLCO paralel cu creșterea considerabilă toleranței la efort fizic după tratamentul efectuat (II>ID>DD). . Conclușii: P semnificativ ameliorează funcția endotelială, DLCO și toleranța la efort fizic la pacienții cu BPOC (II>ID>DD).