Hipotiroidismul congenital și rolul screeningului neonatal în diagnosticul precoce în Republica Moldova. - Daniela Blăniţă; Victoria Hlistun; Diana Munteanu; E. Kraskowski; Elena Halabudenco; Roman Boer; Mihail Strătilă; Natalia Barbova; Natalia Uşurelu (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Hipotiroidismul congenital (CH) reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de retard mental care poate fi prevenit, cu o incidență la nivel mondial de 1:3000-4000 de nou-născuți. Manifestările clinice sunt adesea subtile sau nu sunt prezente la naștere. Luând în considerație că diagnosticul de HC poate fi omis în perioada postnatală, iar printre consecințele acestuia este retardul mental ireversibil, se recomandă prezența unui screening neonatal al HC pentru inițierea unui tratament cât mai precoce. În Republica Moldova, screening-ul HC a fost restabilit pe o perioada de 4 luni, printr-un proiect pilot cu IBL International (Germania). Materialul cercetării au servit fi șe de screening neonatala 7956 nou-născuți aleși aleatoriu. Evaluarea fi șelor a fost realizată prin metoda ELISA cu utilizarea reactivelor din setul "TSH neonatal screening ELISA", furnizată de IBL International (Germania). Valori ale TSH >20 mIU/L au fost considerate pragul de cut-off pentru hipotiroidism congenital. În urma analizei primare, 7941 nou-născuți aveau valorile normale ale TSH (<10 mIU/L), 10 copii aveau valori cuprinse între 10 și 20 mIU/L; 5 copii - valori >20 mIU/L. Drept urmare, 1:530 nou-născuți au fost suspecți pentru HC, iar 1:3978 nou-născuți s-au confi rmat cu Hipotiroidism Congenital în cohorta analizată. Se recomandă reinițierea screeningului neonatal pentru Hipotiroidism Congenital.