INDICATORII ANTROPOMETRICI LA PACIENȚII CU BOALĂ CARDIOVASCULARĂ ISCHEMICĂ - Inesa GUȚAN (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Obezitatea se remarcă a fi factor de risc cardiovascular (CV) independent, fapt demonstrat prin studii epidemiologice care au constatat creșterea prevalenței factorilor de risc CV la pacienții obezi. Din acest motiv, măsurătorile antropometrice sunt frecvent utilizate pentru a evidenția obezitatea generală și cea viscerală. Până în prezent sunt cunoscuți diverși indicatori antropometrici legați de obezitate, care au scopul de a prezice factorii de risc metabolici implicați în dezvoltarea patologiilor CV: indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei (WC), raportul talie-șold (WHR) și raportul talie-înălțime (WHtR). Studiile au postulat că, în funcție de populație, sex, vârstă și grup etnic, puterea de predicție a diferitor indici antropometrici poate varia, iar evaluarea sistematică a lor ar fi binevenită în stratificarea riscului pacienților cu patologii CV.