EVALUAREA PROGNOSTICĂ A COPIILOR DAIGNOSTICAȚI CU TUMORI INTRACEREBRALE ASOCIATE DE HIDROCEFALIE OBSTRUCTIVĂ (REZULTATE PROPRII) - Angela LEANCA (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Tumorile sistemului nervos central (SNC) la copii reprezintă un capitol aparte al morbidităţilor, determinate de afectarea organică şi neuropsihologică. Tumorile intracerebrale reprezintă cele mai frecvente forme solide ale copilului (2,7 lacopii anual), ocupînd o mare parte din activitatea de asistenţă medicală a oncolopediatrului. Avînd forme diferite, din punctul de vedere al ţesutului de origine, localizării, modului de diseminare, tabloului clinic, evoluţiei în timp şi vîrstei de debut (de la perioada neonatală la adolescent), s-au realizat progrese semnificative în diagnosticul şi tratamentul tumorilor cerebrale astfel încît în prezent, abordarea terapeutică şi dispensarizarea acestora implică o echipă multidisciplinară de neurooncologie pediatrică formată din neuropediatru, oncopediatru, neurochirurg, radioterapeut, neuroradiolog, psiholog. Decizia terapeutică, în tumorile cerebrale la copil, trebuie să se bazeze pe concluziile unei echipe multidisciplinare. Scopul tratamentului chirurgical al tumorilor cerebrale de către un neurochirurg este ameliorarea stării şi evitarea erorilor terapeutice, prevenind sechelele neurologice pe termen lung şi îmbunătăţirea calităţii vieţii copilului.