K památce a pedagogickému odkazu Idy Jarníkové - Karel Rýdl (Charles University, 2021)
K málo známému výročí nabízí studie analýzu života a díla Idy Jarníkové (1979-1965), jedné z nejvýznamnějších představitelek předškolní výchovy 20. století. Na základě studia archivních dokumentů studie zdůrazňuje nejen životní osudy, poprvé v ucelené podobě, ale zvláště Jarníkové představy o pedagogizaci předškolní výchovy ve prospěch rozvoje osobnosti dětí, její snahu o porozumění pedagogice Marie Montessori a péči o další vzdělávání vychovatelek v mateřských školách. Studie je doplněna výběrovou bibliografií Idy Jarníkové.