EPİZYOTOMİNİN DOĞUM SONRASI DÖNEMDE CİNSEL FONKSİYONA ETKİSİ - Zekiye Karaçam (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2008)
Amaç:Araştırmanın amacı doğum sonrası dönemde epizyotominin cinsel fonksiyona etkisini incelemektir. Gereç-Yöntem: Araştırma 01.01.2007 ve 01.05.2007 tarihleri arasında kesitsel vaka-kontrol çalışması olarak yapılmıştır. Araştırmaya olasılıksız örnekleme yöntemi ile 56 kadın alınmıştır. Araştırmaverileri soru formu, basit tanımlayıcı ağrı yoğunluğu skalası ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği Kadın Formu ile toplanmıştır.Bulgular: Epizyotomi ve kontrol gruplarındaki kadınların önemli bir bölümü doğum sonrası dönemde cinsel ilişkiye yeniden başladıklarında ağrı yaşamaktan korktuklarını epizyotomi: %72.7, kontrol: %69.6 ve ağrı yaşadıklarını epizyotomi: %54.5, kontrol: %34.8 , küçük bir bölümü de bu ağrınınhalen devam ettiğini epizyotomi: %9.1, kontrol: %17.1 bildirmişlerdir. Epizyotomi %84.8 ve kontrol %87.0 gruplarınki kadınların büyük bir bölümünün cinsel alanda sorun yaşadıkları saptanmıştır.Bu değişkenler bakımından her iki grup istatistiksel olarak benzerdi.Sonuç: Bu araştırmada kadınların büyük bir bölümünün doğum sonrası dönemde cinsel alanda sorun yaşadığı, ancak epizyotominin cinsel fonksiyonu etkilemediği sonuçları elde edilmiştir