Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Çalışan Hemşirelerin ve Hekimlerin Pretermlerin Oral Beslenmeye Geçiş Süreciyle İlgili Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi - Tülin Gökmen Yıldırım; Gülçin Özalp Gerçeker; Canan Dinç (Selcuk University, 2022)
Amaç: Bu araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ve hekimlerin preterm bebeklerde oral beslenmeye geçiş süreciyle ilişkili bilgi düzeylerini değerlendirmek ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ve hekimlerin pretermlerde oral beslenmeye hazır olma durumunu değerlendirirken kullandıkları parametreleri tanımlamak amacıyla tasarlanmıştır. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden ve ulaşılabilen yenidoğan hemşireleri ve hekimleri (n=69) araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verileri, "Preterm Bebeklerde Oral Beslenmeye Geçiş Süreci ile İlgili Bilgi Formu' ve 'Oral Beslenmeye Hazır Oluşu Değerlendirmede Kullanılan Parametrelere İlişkin Bilgi Formu" aracılığı ile toplanmıştır.Bulgular: Yenidoğan hemşireleri ve hekimlerinin %24,6'sı 11-20 senedir çalıştıklarını, %31,9'u 2-5 yıl yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalıştıklarını ifade etmişlerdir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşire ve hekimlerin oral beslenmeye geçiş süreci ile ilgili en sık kullandığı parametrelerin, stres belirtileri (98,6), emme refleksi (98,6), emme ve duraklama hareketleri (95,7) ve emme gücü (94,2) olduğu belirlenmiştir. "Preterm Bebeklerde Oral Beslenmeye Geçiş Süreci ile İlgili Bilgi Formu" puan ortalaması 57,4 ±11,0 (min:32,5, max:87,5) olarak bulunmuştur.Uygulamada Kullanım: Yenidoğan hemşirelerinin ve hekimlerinin oral beslenmeyi etkileyen çevresel faktörler, oral beslenme sırasında bebekte oluşan stres belirtileri, beslenme sırasında kullanılması önerilen terapötik pozisyonlar, oral beslenme becerilerini arttırıcı ve hızlandırıcı girişimler ile ilgili bilgi düzeyleri arttırılmalıdır. Oral beslenmeye geçişle ilgili kursların ve hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi önerilmektedir.