TENDINŢE ACTUALE ÎN ALIMENTAŢIA ŞI ÎNGRIJIREA PREMATURULUI ŞI A COPILULUI CU GREUTATE MICĂ LA NAŞTERE - Laura Florescu; Oana Temneanu; Dana Mîndru (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Greutatea mică la naştere este un indicator important al sănătăţii infantile din cauza relaţiei strânse dintre gre utatea la naştere şi morbiditatea şi mortalitatea infantilă. Diminuarea ratei de mortalitate şi morbiditate presupune cunoaşterea particularităţilor de creştere şi îngrijire la aceste categorii de copii. Indiferent de categoria din care fac parte - prematuri, Small for Gestational Age, întârziere în creşterea intrauterină - aceşti copii, prin greutatea la naştere mică, au un risc crescut de a dezvolta malnutriţie, motiv pentru care la aceştia se impune cunoaşterea necesarului energetic şi de principii alimentare maximale, particular lor. Asigurarea unui suport nutriţional optim precoce reprezintă elementul esenţial al îngrijirii acestora.