CONFLICTUL MUNCĂ-FAMILIE, ANGAJAMENTUL DE ROL ȘI SUPORTUL ORGANIZAȚIONAL LA ANGAJAȚII DIN REPUBLICA MOLDOVA - Viorica ȘAITAN (Moldova State University, 2018)
Conflictul muncă-familie este un conflict de rol ce derivă din incompatibilitatea de a face față rolurilor profesionale și familiale. În același timp, intensitatea conflictului pare să fie influențată și de tipul și nivelul angajamentului de rol, precum și de suportul organizațional oferit individului. În prezentul studiu ne-am propus să analizăm relația dintre conflictul muncă-familie, angajamentul de rol și percepția suportului organizațional la angajații din Republica Moldova, din perspectiva diferențelor de gen și în funcție de tipul de organizație - public/privat. Rezultatele studiului relevă corelații negative între conflictul muncă-familie și angajamentul parental și cel marital la subiecții de gen masculin și la angajații din organizații publice. În acest fel, cu cât mai intens este trăit conflictul muncă-familie, cu atât se diminuează angajamentul în raport cu rolul parental și cel marital la aceste categorii de subiecți. De asemenea, se pare că suportul organizațional nu întotdeauna duce și la diminuarea conflictului. Conform datelor studiului realizat de noi, confirmate, de altfel, și de rezultatele altor studii similare, intensitatea conflictului influențează și percepția suportului organizațional: surprinzător, se atestă un nivel înalt al suportului organizațional la subiecții masculini și la angajații din domeniul public, chiar dacă intensitatea conflictului este sporită. Aceste și alte rezultate ale studiului nostru vor fi discutate în prezentul articol. WORK-FAMILY CONFLICT, ROLE COMMITMENT AND ORGANISATIONAL SUPPORT TO EMPLOYEES IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA The work-family conflict is a conflict of roles that derives from the incompatibility of coping with professional and family roles. At the same time, the intensity of the conflict seems to be influenced by the type and level of commitment to the role as well as the organisational support given to the individual. In the present study, we aimed to analyse the relationship between work-family conflict, the role of engagement and the perception of organisational support for Moldovan employees in terms of gender differences and according to the type of organisation - public/ private. The results of the study reveal negative correlations between work-family conflict and parental and marital engagement in male subjects and employees in public organisations. In this way, the more intense labour-family conflict is lived, the less engagement in relation to parental and marital roles in these categories of subjects is diminished. Also, it seems that organisational support does not always lead to diminishing the conflict. According to the data of our study, also confirmed by the results of other similar studies, the intensity of the conflict also influences the perception of organisational support: surprisingly, there is a high level of organisational support in male subjects and public employees, even if the intensity of the conflict is increased. These and other results of our study will be discussed in this article.