Zastosowanie refleksyjnej mikroskopii konfokalnej in vivo w dermatologii - Małgorzata Olszewska; Lidia Rudnicka; Irena Walecka; Marta Kurzeja (Termedia Publishing House, 2010)
Refleksyjna mikroskopia konfokalna in vivo jest nowoczesną, nieinwazyjnąmetodą diagnostyczną umożliwiającą obrazowanie naskórka orazgórnych warstw skóry właściwej z prawie histologiczną rozdzielczościąi dobrym kontrastem w czasie rzeczywistym. Obecnie metoda ta znajdujenajszersze zastosowanie w diagnostyce różnicowej łagodnychi złośliwych nowotworów skóry, szczególnie nietypowych i bardzowczesnych czerniaków, oraz innych nowotworów. W piśmiennictwiepodkreśla się możliwość rozszerzenia zakresu wskazań do diagnostycznegowykorzystania refleksyjnej mikroskopii konfokalnej in vivo,w tym do choroby Dariera, łuszczycy, kontaktowego zapalenia skóry,pęcherzycy, skórnego tocznia rumieniowatego i niektórych genodermatozprzebiegających z łysieniem. Dotychczas nie ma jednak jeszczebadań oceniających czułość i swoistość refleksyjnej mikroskopii konfokalnejin vivo w nienowotworowych chorobach skóry.