Comparison of Using Self etch Adhesive System in Orthodontic Bracket Bonding Procedures - Emire Aybüke Erdur; Mücahit Yıldırım; Mehmet Akın (Selçuk University, 2017)
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı kendinden pürüzlendirmeli (self-etch) adeziv sistemlerin bağlanma dayanımlarının karşılaştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Bu araştırmada çekilmiş 100 tane insan üçüncü molar dişi kullanıldı. Bu dişler rastgele 5 farklı gruba ayrıldı (n=20). Her dişe, mezio-bukkal ve disto-bukkal yüzeylerinde olacak şekilde üst birinci premolar braketleri yapıştırıldı (kontrol ve deney grubu). Tüm gruplarda, rastgele seçilen kontrol yüzeyleri total etch sistem ile bondlandı. Bonding ajanı olarak grup I'de Transbond Plus SEP (3M Unitek, Monrovia, Calif); grup II'de kuraray self plus; grup III'de kuraray self; Grup IV'de ormco self etch; Grup V'de AdheSE (Ivoclar Vivadent AG, Schaan, Liechtenstein) kullanıldı. Braketleme sonrası dişler 24 saat 37 C° distile suda bekletilip, termocycling cihazında yapılan 5000 tur sonrasında, hızı 1mm/dk olan universal test cihazında shear testi yapıldı. İstatistiksel değerlendirme tek yönlü varyans analizi ve tukey testleri ile yapıldı.Bulgular: İstatistiksel analizler self etch sistemlerin total etch sisteme göre azalan bağlanma dayanımları arasında anlamlı bir fark olduğunu gösterdi (P<0.05).  Grup II (%30,1) en az bağlanma dayanımı kaybına sahip olmakla beraber grup I (%31,95) ile arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Grup III'ün (%36,65) bağlanma dayanımı kaybı Grup V'e (%40,3) göre daha düşük bulundu. Grup IV (%49,5) ise diğer gruplara göre en fazla bağlanma dayanımı kaybı gösterdi.Sonuçlar: Total etch sistem ile yapıştırılan braketlerin bağlanma dayanıklılıkları self etch sistemlerinkine göre daha iyidir. Ancak bazı firmaların ürettiği self etch sistemler klinik olarak anlamlı derecede yüksek bağlanma dayanımı göstermektedir.Anahtar Kelimeler:Bağlanma, kendinden pürüzlendirmeli adeziv sistem, makaslama bağlanma dayanımı