HOW MUCH DOES A WATER POLO PLAYER SWIM DURING A GAME? - István BALOGA (Cluj University Press, 2016)
It has always been a curiosity about how much athletes run, skate or swim in various team sports. Beside many variables, the different environment of the field of play will determine the speed and distance on how fast and how far an athlete moves during a game. The purpose of this study is to ascertain the distance a water polo player swims during one game. We have used two distinctive methods in our research according to whether the game was played in an indoor or an outdoor pool. Recognizing more accurately the distances swum by players during a water polo game it could be useful to improve planning of training and to evaluate the players' performances in different competitions. Cât de mult înoată un jucător de polo în timpul unui meci? Întotdeauna a existat o curiozitate cu privire la ce distanță aleargă, patinează sau înoată sportivii în diferite sporturi de echipă. Pe lângă multe variabile, mediul diferit al terenurilor de joc va determina viteza și distanța la cât de repede și cât de departe se deplasează un jucător în timpul unui meci. Scopul acestui studiu este de a constata distanţa care un jucător de polo pe apă înoată în timpul unui meci. În cercetarea noastră am folosit două metode distincte în funcție de locul în care s-a desfăşurat jocul, bazin de înot acoperit sau în aer liber. Cunoaşterea mai precisă a distanțelor înotate de jucători în timpul unui meci de polo pe apă ar putea fi utilă pentru îmbunătățirea planificării proceselor de antrenament și de a evalua performanțele jucătorilor în diferite competiții.  Cuvinte-cheie: înot, polo pe apă, trasare distanță, sport de echipă, performanță.