Osoba z niepełnosprawnością intelektualną w opiniach młodych obywateli Polskii Ukrainy - wsparcie duchowości - Józef Jan Binnebesel; Ditta Baczała (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2018)
Artykuł ma charakter teoretyczno-badawczy. Przedstawia eksplorację opinii studentek i studentów kierunków pomocowych, z Polski i Ukrainy na potrzebę wsparcia duchowego dla osób z niepełnosprawnością intelektualną (NI). Do badań zostały wybrane osoby z początku pierwszego roku studiów na: psychologii, pedagogice, pedagogice specjalnej i pracy socjalnej. Duchowość człowieka jest jednym z elementów tworzących pełnię człowieczeństwa. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, a do analizy danych wybrano metody statystycznego opracowania, np. Test  c2 . Otrzymane wyniki nie są diametralnie zróżnicowane przez poszczególne zmienne. Rezultaty pokazują, że młodzi obywatele z tych dwóch państw, którzy w przyszłości zawodowej będę zajmować się osobom z NI uznają wsparcie duchowe dla tej grupy społecznej za jedno z ich podstawowych praw.