Wyższe Seminarium Duchowne Towarzystwa Salezjańskiego w Krakowie na "Łosiówce" w perspektywie stulecia obecności salezjanów w Polsce - Jacek Ryłko (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1998)
Jubileusz stulecia salezjanów w Polsce łączy się z jubileuszem osiemdziesiątym Salezjańskiego Seminarium Duchownego w Krakowie. W 1918 roku salezjanie kupili go od hrabiego Los la majątek, który od nazwiska nosi wspólną nazwę: "tosiówka" . Jego historia w jednym większość z nich ukazuje trudności organizacyjne związane z rozwojem dzieła salezjańskiego w Polsce, a także problemy szkolenia związane z przygotowaniem poborowych młodych salezjanów o kontynuację dzieła. W artykule, oprócz danych historycznych, podano również niektóre dane statystyczne, co czynią dostrzec skalę problemów, a jednocześnie wykazać się wielką odwagą i zapałem formatorów, jak i formantów, w znoszeniu trudnych warunków życia i życia niedobory kadrowe. Do najważniejszych kamieni milowych w osiemdziesięcioletniej historii Łosiówki należą: okres od 1918 r. 1931, kiedy istniał tu Instytut Filozoficzny; później od 1931 do 1939 mieści się w Łosiówce Instytutu Teologicznego i rozbudowa gmachu głównego. II okres wojny nie przerywa działalności szkoleniowej, mimo że jest to najtrudniejszy okres w historii historię tego domu. Po wojnie studiowali tu wyłącznie duchowni z południowych województw Polski - Instytut Teologiczny jest razem z Instytutem Filozoficznym. W latach 1984-1988 r budowę nowych budynków seminaryjnych, aw 1989 r. seminarium podzielono na dwie części wspólnota - teologiczna i filozoficzna. Od 1991 roku studiują tu także duchowni z Okręgu Wschodniego i ze Słowacji.