Kinetički pokazatelji metoda treninga i selekcija mladih veslača - Željko M. Rajković; Darko N. Mitrović; Vladimir K. Miletić; Petar M. Spaić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2021)
Savremena dijagnostika u veslanju omogućava sve više mogućnosti za beleženje i poređenje brojnih varijabli zaveslaja. Pri tom mnogi treneri padaju u zamke strogog poštovanja propisanih normi, odnosa i prolaznih rezultata, koje sportista mora ostvariti ukoliko želi da ostane u svetu takmičarskog veslanja. Na primeru poređenja veslačkih škola VK "Danubiusa" i VK "Partizan", deskriptivni pokazatelji su na strani VK "Danubius" kod vremena na 2000m, prosečne sile i prosečne snage. Prosečna sila, ne beleži značajnost razlika između veslača VK "Danubius" i VK "Partizan" (sig=0,167), dok su zabeležene statistički značajne razlike kod vremena na 2000m (sig=0,036) i snage (sig=0,02) u korist veslača VK Danubiusa". S druge strane veću korelaciju prosečne sile (-0,955) i snage (-0,928) sa vremenom na 2000m ostvarili su veslači VK "Partizan" od veslača VK "Danubius" (-0,931) i (-0,896). Korelacija između prosečne sile i prosečne snage unutar jedne ekipe pokazuje veću korelaciju kod veslača VK "Partizan" (0,95) u odnosu na veslače VK "Danubius" (0,755). Dobijeni rezultati nisu dovoljni da se jedna od ekipa ili pojedini veslač u nekom sličnom poređenju izbaci iz takmičarskog pogona u procesu previše čestih i strogih selekcija veslača, obzirom na različite moguće puteve izgradnje veslačke tehnike i brojnih parazitarnih faktora, koji na navedene varijable mogu uticati, posebno u uzrastu pionira i veslača početnika uopšte.