Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde dental anomalilerin görülme sıklığı - Mahmut Koparal; Haluk Yener Ünsal; Hilal Türker Alan; Mustafa Yalçın; Bilal Ege; Belgin Gülsün (Selçuk University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan bireylerde dental anomalilerin görülme sıklığının ve cinsiyetler arasındaki dental anomali görülme yatkınlıkların değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Çalışma Adıyaman Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'ne ve Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne çeşitli nedenlerle müracat etmiş 4256 hastaya ait panoramik radyografi görüntüleri üzerinde retrospektif olarak tasarlandı. Hastalara ait panoramik radyografi görüntüleri dental anomalilerin tespit edilmesi amacıyla 2 araştırmacı tarafından değerlendirildi.  Çalışmada hastaların panoramik radyografi görüntüleri üzerinde tespit edilen, alt keser diş eksikliği, sürnümerer diş, ektopi, gömülü kalma, mikrodonti, taurodontism ve dilaserasyon olmak üzere 7 tip dental anomali cinsiyetler arası dağılımına göre istatistiksel olarak analiz edilmiştir.Bulgular: En sık görülen anomali %4,2 oranıyla gömülü kalma olarak tespit edildi. Taurodontizm % 0,02 lik oranla en az görülen anomali olarak tespit edildi. Gömülü diş görülme sıklığı erkek bireylerde, kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla bulunmuştur. Ektopik diş görülme oranı, erkeklerde kadınlara nazaran istatistiksel olarak anlamı derecede fazla bulunmuştur. Kadınlarda alt keser diş eksikliği görülme oranı, erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulunmuştur.Sonuçlar: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan bireylerde gömülü kalma, en sık rastlanılan anomali olarak karşımıza çıkmaktadır. Alt keser diş eksikliği kadınlarda daha fazla görülürken, gömülü diş ve ektopiye erkeklerde daha sık rastlanılmıştır. Bunun yanında, sürnümerer diş, dilaserasyon, taurodontizm ve mikrodonti gibi anomalilerin görülme sıklığı bakımından cinsiyetler arasında farklılık tespit edilmemiştir. Taurodontizm en az rastlanılan anomali olarak tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Dental anomali, gömülü diş, ektopi, sürnümerer, alt keser