Celostna obravnava pojava bolečine v zdravstveni negi - Ema Ščavničar (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2004)
V članku je predstavljena bolečina kot kompleksen pojav, ki ima fizični, psihični, socialni, kulturni in duhovni vidik. Je v celoti človekova ali posameznikova subjektivna izkušnja, na katero delujejo osebnostni, kulturni in biološki dejavniki. Razloženo je kako je pri pojavu bolečine vključena nevrofiziologija telesa in kako jo lahko povečajo ali tudi zmanjšajo drugi dejavniki. Pojav bolečine je v zdravstveni negi na prioritetnem mestu. Obravnava bolečine kot subjektivne izkušnje predstavlja izhodišče pri ocenjevanju posameznikovih potreb po zdravstveni negi, načrtovanju intervencij za dosego ciljev, izvedbo in vrednotenje načrtovanega.