Formy działalności salezjanów w Jaciążku 1928 - 2003. Zarys - Jan Pietrzykowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2005)
Jaciążek to niewielka wieś na Mazowszu, położona przy drodze z Makowa Mazowieckiego do Krasnosielca. Zofia i Stanisław Domaradzcy przekazali, na zakłady wychowawcze dla chłopców, swój majątek do salezjanów w 1928 r. Początkowo w Jaciazku funkcjonowała szkoła rzemieślnicza z bursą, od 1933 r. niższa seminarium też. Przełożony Generalny kanonicznie erygował dom zakonny 3 grudnia 1931 r. W czasie II wojny światowej działalność oświatowa została zawieszona. W powojennej rzeczywistości salezjanie byli prowadzenie szkoły rzemieślniczej do 1950 r. i sierocińca do 1951 r. Kiedy władze te prace dobiegły końca, salezjanie zostali, aby zająć się swoim kościołem. Biskup płocki Bogdan Sikorski erygował parafię w Jaciążku 3 czerwca 1980 r.