REPETITION SPEED INFLUENCE ON INCREASING TENDENCY FOR HEART RATE IN WEIGHT TRAINING - Remus VĂIDĂHĂZAN; Iacob HANȚIU (Cluj University Press, 2017)
The benefits of weight training are consequences of the workout. A weight training program is a composite of several variables that can be combined in a multitude of options to achieve the desired effects (Ratamess, 2012). Identifying these variables and their correct planning is essential to anticipate a beneficial purpose of weight training program (American College of Sports Medicine, 2007). Our research took place between February 9 and April 19, 2015, in the gym of the Faculty of Physical Education and Sports of the Babeș-Bolyai University of Cluj-Napoca. The research objective was to analyse the trend of increase in heart rate (HR) at different speeds of execution for repetitions of the weight training exercises. The results obtained suggest that the tempo of execution influence the increasing tendency for heart rate in weight training. In general, we noticed that as the speed of execution decreases the growing trend of HR is lower. But those conditions apply only at specific speed of execution for repetitions and they are influenced by the specific of muscle involved in exercise. REZUMAT. Influența vitezei de execuție a repetărilor asupra tendinței de creștere a frecvenței cardiace în antrenamentul cu greutăți. Beneficiile antrenamentului cu greutăți sunt consecințe ale programului de antrenament. Un program de antrenament cu greutăți este un compozit de mai multe variabile care pot fi combinate într-o multitudine de variante pentru a obține efectele scontate (Ratamess, 2012). Identificarea acestor variabile, precum și planificarea corectă a lor, este esențială pentru a anticipa o finalitate benefică a programului de antrenament cu greutăți (American College of Sports Medicine, 2007). Cercetarea s-a desfășurat în perioada 9 februarie - 19 aprilie 2015, în sala de fitness a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Obiectivul cercetării a constat în analiza tendinței de creștere a frecvenței cardiace la diferite viteze de execuție a repetărilor din cadrul exercițiului. Rezultatele obținute sugerează că tempoul de execuție al repetărilor influențează tendința de creștere a FC. În general, am observat că pe măsură ce viteza de execuție scade tendința de creștere a FC este mai mică. Dar aceste condiționări nu se aplică tot timpul și sunt influențate de specificul grupei musculare implicate în exercițiu. Cuvinte cheie: antrenament cu greutăți, viteză de execuție, frecvență cardiacă, tendință de creștere.