Poboljšanje tjelesne spremnosti sportista oštećenog vida kroz adaptivni sport - Mariia Roztorhui; Alina Perederiy; Yuriy Briskin; Khrystyna Khimenes; Olexandr Tovstonoh (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2019)
Analize postojećih naučnih saznanja, kada se uzima u obzir nivo gubitka vida pri izgradnji pripreme sportista u adaptivnom sportu, svjedoče o nedostatku podataka o stepenu uticaja adaptivnog sportskog treninga na nivo tjelesne spremnosti osoba s oštećenjem vida. Cilj istraživanja je utvrditi stepen uticaja adaptivnog sportskog treninga na tjelesnu spremnost osoba sa oštećenjem vida. Primijenjene su teorijska analiza, pedagoško promatranje, pedagoški eksperiment, matematičke i statističke metode. U istraživanju je učestvovalo 34 osobe sa oštećenjem vida. Utvrđeno je da nivo gubitka vida kod osoba sa oštećenjem vida utiče na pokazatelje tjelesne spremnosti. Otkrivene su značajne razlike u stepenu razvoja brzine, fleksibilnosti i koordinaciji slijepih u poređenju s pokazateljima osoba s teškim oštećenjem vida i ljudi s umjerenim oštećenjem vida prije i nakon eksperimenta. Kao rezultat eksperimenta, došlo je do značajnog porasta pokazatelja svih testova za osobe sa oštećenjem vida. To ukazuje na pozitivan uticaj adaptivnog sportskog treninga na njihovu fizičku spremnost. Dobijeni rezultati pokazuju da postoji povezanost između nivoa gubitka vida kod osoba sa oštećenjem vida i uticaja adaptivnog sportskog treninga na njihovu fizičku spremnost.