Wolontariat jako zachowanie prospołeczne na przykładzie państw Półwyspu Iberyjskiego - Beata Szluz (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Teorie wyjaśniające działania w wolontariacie poprzez wskazanie poszczególnych atrybutów, można podzielić na te, które podkreślają motywy oraz te, które akcentują racjonalne działania oraz analizę kosztów i korzyści. Wiek i płeć są cechami różnicującymi wolontariat, w dużej części łączą się też z postrzeganiem i rozumieniem kapitału ludzkiego oraz zasobów społecznych. Rozważania poświęcono kontekstowi efektów związanych z pracą wolontariatu, jednocześnie dostrzeżono zróżnicowany wpływ organizacji oraz społeczności, a także cechy regionalne, co stanowi pole do eksploracji. W artykule przedstawiono wolontariat jako zachowanie prospołeczne na przykładzie państw Półwyspu Iberyjskiego.