ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ І ВПРОВАДЖЕННЯ ДОСВІДУ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Юрій Пащук (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
У статті розкриваються теоретико-методологічні основи вивчення і впровадження досвіду освітньої діяльності у вищих військових навчальних закладах, ґрунтуючись на засадах концепції організаційного вивчення та впровадження досвіду, у тому числі теорії управління процесом вивчення і впровадження досвіду. Одним із дієвих шляхів вирішення сучасної проблеми підвищення якості підготовки військових фахівців Збройних Сил України є покращання організаційних спроможностей вищих військових навчальних закладів із вивчення, поширення та впровадження досвіду. Тому актуальним науковим завданням є обґрунтування методологічних підходів до формування та функціонування Підсистеми вивчення і впровадження досвіду освітньої діяльності у рамках створення перспективної Системи вивчення і впровадження досвіду Збройних Сил України.  Дослідження здійснюється з урахуванням досвіду та передової практики інших країн, у тому числі держав-членів Північноатлантичного Альянсу, за чотирма напрямами: 1) організаційна структура; 2) стандартизований Процес вивчення та впровадження досвіду; 3) підготовка особового складу із питань вивчення та впровадження досвіду; 4) засоби, що використовуються для вивчення та впровадження досвіду освітньої діяльності. За результатами проведеного аналізу пропонуються шляхи підвищення ефективності функціонування Підсистеми вивчення і впровадження досвіду освітньої діяльності, зокрема, що стосується широкого використання інформаційно-комунікаційних технологій для покращання процесу вивчення і впровадження досвіду. Дослідження є важливим у контексті особливостей організації освітньої діяльності у вищих військових навчальних закладах, що визначає специфіку організаційного вивчення та впровадження досвіду у системі військової освіти.