Сучасні підходи до лікування міхурово-сечоводного рефлексу в дітей - K. I. Abdullaev; Ch. B. Kuliev; R. S. Soltanov (Bukovynian State Medical University, 2016)
Міхурово-сечоводний рефлюкс (МСР) у даний час залишається однією зі значних проблем дитячої урології. Основною метою лікування МСР є попередження рецидивуючого перебігу пієлонефриту, розвитку пошкоджень ниркової паренхіми, гіпертензії і ХХН. Протягом останніх десятиліть ознаменувалися значними змінами у поглядах на стандарти лікування дітей з МСР. Дискусійними на сьогоднішній день є питання ефективності проведення тривалої антибактеріальної терапії, а також методу оперативної корекції. Ендоскопічна корекція рефлюксу вперше була запропонована у 1881 році Matouschek E. як альтернатива консервативної терапії і відкритим операціям.