Wartość sportu ze względu na płeć, rekreacje ruchową, resocjalizację i proces rehabilitacji = The value of sport in the aspect of sex, recreation movement, resocialization and the process of rehabilitation - Anna Wiśniewska (Kazimierz Wielki University, 2015)
Streszczenie Wprowadzenie. Współczesny sport jest obecny w życiu coraz większej grupy społecznej, a ta aktywność realizowana jest w każdym wieku. Dla osób niepełnosprawnych umysłowo sport jest bez wątpienia jedną z niewielu dziedzin, w której mogą się wybić jako indywidualności. Umacnia ich wiarę w siebie, uczy planowania i wypełniania niewielkich zadań, a także dążenia do celu i uświadamiania sobie własnej podmiotowości. Cel pracy. Celem artykułu jest ukazanie wartości sportu przez pryzmat płci, rekreacji ruchowej, resocjalizacji i procesu rehabilitacji. Metody i materiały. Praca opiera się na badania jakościowych wyjaśniających. Analizie poddane zostały poglądy i badania odnoszące się do problematyki objętej zakresem tego artykułu. Wyniki. Aktywność fizyczna stanowi przedmiot badań naukowych i jest wykorzystywana w praktyce rehabilitacyjnej. Ruch doskonali zdolności motoryczne, zwiększa tolerancję wysiłkową i wpływa na podniesienie sprawności. Dyskusja. Proces aktywizowania osób z niepełnosprawnością, a także osób resocjalizowanych nie mógłby odbyć się bez rekreacji ruchowej, a państwo winno pomagać w tworzeniu odpowiednich warunków do takiej aktywności i kształtować postawy prozdrowotne. Wnioski. Badania dowodzą, że odpowiednio dobrany program treningowy wpływa dobroczynnie na zdrowy organizm. Rehabilitacja ma przede wszystkim wartość leczniczą, gdyż dąży do podniesienia sprawności i poprawy koordynacji. Rekreacja ruchowa to nie tylko promowanie zachowań zdrowotnych, ale także pożyteczne wypełnienie czasu wolnego i dbałość o odprężenie psychiczne. Rekreacja fizyczna przez resocjalizację pomaga wychowankom nauczyć się nowych zachowań i sposobów reagowania, a także kształtuje ich wartości wychowawcze. Abstract Introduction. Sport in our times is becoming part of the lifestyle in the growing number of people in different social groups and this activity is participated in every age. For people with intellectual disabilities, sport without a doubt is one of few disciplines in which they can stand out as an individual. Thanks to it their faith in themselves and self-esteem is growing stronger, they can learn planning and fulfilling small tasks and also achieving their goal or realizing their own subjectivity. Aim of the study. The aim of this article is to show the value of sport in the aspect of sex, recreation movement, resocialization and the process of habilitation Methods and materials. The studies is based on qualitative research inquiries. In the article analyzed views and studies relating to issues within the scope of this article. Results. Use of movement as a medicine is finding justification in scientific research and rehabilitation practice. Movement improves motor skills, increases physical performance and affects the increase of efficiency. Discussion. In the process of revitalizing people with disabilities (handicapped) sport, physical education, sport rively and other forms of physical movement are very important aspects. The government should assist in the creation of appropriate conditions for such activity and shape pro-health attitudes. Conclusions. The research proves that the properly created training program is useful for healthy organism. Rehabilitation have most of all therapeutical worth. Physical recreation is not only to promote health behaviors, but also useful to fill free time and attention to mental relaxation. Resocializing conduct through sport activity is helping pupils to learn new behaviors and way of reaction, encouraging them to a positive thinking.