РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ СТАНУ ЗДОРОВ'Я НОВОНАРОДЖЕНИХ В УКРАЇНІ (ЗА ДАНИМИ ДЕРЖАВНОЇ І ГАЛУЗЕВОЇ СТАТИСТИКИ, ПЕРИНАТАЛЬНОГО АУДИТУ «MATRIX - BABIES») - Т. Знаменська; Р. Марушко; О. Дудіна; О. Воробйова; Н. Руденко; M. Знаменська; О. Власов (Bukovynian State Medical University, 2022)
Розвиток сучасного суспільства багато в чому обумовлений станом здоров'я нових поколінь, що народжуються, що визначає кількісні та якісні характеристики не лише сьогоднішнього, але й майбутнього населення - його культурний, моральний, інтелектуальний і обороноздатний потенціал. Проведено ретроспективний аналіз і оцінку динаміки стану здоров'я новонароджених в Україні у ХХІ столітті за даними державної і галузевої статистики, перинатального аудиту за методикою ВООЗ «MATRIX - BABIES». Застосовано методи системного підходу, статистичний, графічного зображення. Специфіка перебігу соціально-економічних і демографічних процесів в Україні у перші десятиріччя ХХІ сторіччя, зокрема зменшення чисельності дітей, що народилися в закладах МОЗ України - з 387,9 тис. у 2000 р. до 260,5 тис. у 2021 р. супроводжувалася негативною тенденцією узагальненого об'єктивного критерію їх здоров'я - збільшенням частоти маловагових дітей - з 5,39 до 5,99% та передчасно народжених дітей - з 4,64 до 5,68%, (ВШ з 95% ДІ 1,12 (1,09 - 1,15), р < 0,0001 та 1,24 (1,21 - 1,27), р < 0,0001) при стабільній дисоціації числа маловагових і передчасно народжених дітей. Діапазон коливань частоти маловагових новонароджених в регіональному розрізі у 2021 р. сягав 1,7 разової величини. Найнижчі рівні (< 5%) були зареєстровані у Волинській (4,72%), Рівненській (4,89%) і Сумській (4,93%) областях, найвищі (більше 7%) - у Київській (8,1%), Закарпатській (7,49%) та Кіровоградській (7,19%) областях України. Частота хворих новонароджених засвідчила позитивний тренд, характеризуючись нестабільністю по роках спостереження. Упродовж останніх десятиліть цей показник зменшився з 280,8‰ у 2000 р. до 196,9%о у 2021 р. (ВШ з 95%ДІ 0,67 (0,65 - 0,67), р < 0,0001), проте наразі вже на старті життя майже кожна п'ята дитина має відхилення в стані здоров'я. Диференціація частоти хворих новонароджених у регіонах засвідчила надвисокий рівень цього показника у 2021 р. (більше 250 ‰) у м. Києві, Полтавській та Київській областях при відносно низькому рівні (< 150‰) у Тернопільській, Миколаївській, Закарпатській та Кіровоградській областях. Традиційно лідируючу позицію в частоті хворих новонароджених у ХХІ столітті займають неонатальна жовтяниця, обумовлена надмірним гемолізом, іншими причинами - 31,1 - 58,99‰, розлади дихальної системи, що виникають у перинатальному періоді - 21,91 - 46,79‰, інші порушення церебрального статусу новонародженого - 18,58 - 43,66 ‰, уроджені аномалії, деформації та хромосомні порушення - 29,75 - 30,73‰ та родові травми - 19,7 - 34,46‰, сповільнений ріст та недостатність живлення плоду - 18,01 - 73,76‰. Послідовне зниження частоти хворих новонароджених переважно зумовлено зниженням частоти внутрішньоутробної гіпоксії і асфіксії - темп убутку 85,1%, випадків сповільненого росту та недостатності живлення плода - 75,6%, пологових травм - 43,2%, уроджених аномалій, деформацій та хромосомних порушень - 3,1%, гемолітичної хвороби, обумовленої ізоімунізацією - 2,92%. Водночас викликає занепокоєння негативна динаміка тяжких, що спричиняють інвалідизацію дітей, перинатальних станів, зокрема частоти випадків сепсису новонароджених - збільшення у 15,7 рази, уроджених пневмоній - темп приросту 116,3%, інфекцій, специфічних для перинатального періоду - 70,3%, за період з 2010 р. - інших порушень церебрального статусу новонародженого - 134,98%, з 2015 р. - неонатальної жовтяниці (89,6%). Висновки. Системний аналіз деяких показників здоров'я новонароджених засвідчив негативну тенденцію узагальненого об'єктивного критерію їх здоров'я - частоти маловагових новонароджених як мірилу репродуктивного здоров'я матерів, при позитивному тренді частоти хворих новонароджених як мірилу лікувально-діагностичного процесу.