CONEXIUNE ŞI CONTINUITATE ÎN DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR PROFESIONALE ALE STUDENŢILOR - VIITOARE CADRE DIDACTICE PRIN STAGIILE DE PRACRTICĂ - Tatiana REPIDA; Mihail PAIU; Carolina ŢURCANU (Moldova State University, 2017)
În articol este analizată problema privind formarea continuă a competenţelor profesionale în contextul stagiilor de practică în condiţiile învăţământului pe cicluri în şcoala superioară. Accentul este plasat pe formarea/dezvoltarea competenţelor profesionale în legătură cu noua concepţie a învăţământului superior expusă în Codul Educaţiei al Republicii Moldova şi în Strategia "Educaţia2020". Formarea/dezvoltarea competenţelor profesionale e corelată cu cerinţele Cadrului Naţional al Calificărilor din învăţământul superior privind pregătirea specialiştilor în învăţământul universitar. Se concluzionează că formarea/dezvoltarea competenţelor profesionale în corelare cu ciclurile de învăţământ superior în cadrul stagiilor de practică, pe de o parte, şi cu Cadrul Naţional al Calificărilor din învăţământului superior, pe de altă parte, este în beneficiul angajaţilor şi al angajatorului. IN CONNECTION AND CONTINUITY OF STUDENTS WORKFORCE DEVELOPMENT - FUTURE TEACHERS INTERNSHIPS PRACRTICĂ The article examines the problem of continuous training of professional skills in the context of apprenticeship under the upper school education cycles. Emphasis is placed on training/professional competence on the new concept of higher education outlined in Education Code of the Republic of Moldova and Strategy "Education 2020". Training/professional competence is correlated with the requirements of the National Qualifications Framework for Higher Education on preparation of specialists in higher education. It is concluded that the formation/development of professional skills in correlation with the cycles of higher education in internships, from one side, and the correlation of NQF Higher Education, elsewhere, is of benefit to employees and the employer.