بررسی مشکلات جنسی پس از زایمان در زنان شیرده مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی، بندرعباس - شهناز ترک زهرانی; مژده بنایی; گیتی ازگلی; محسن آزاد (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: فعالیت جنسی و رضایت حاصل از آن به ‌عنوان یکی از مهم‌ترین ابعاد زندگی انسان شناخته ‌شده است که تحت تأثیر عوامل متعددی همچون بارداری و زایمان قرار می‌گیرد. با توجه به این که آگاهی از مشکلات جنسی زوجین در دوران پس از زایمان می‌تواند در ارتقاء کیفیت مراقبت‌های این دوران مؤثر باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی مشکلات جنسی زنان شیرده در بندرعباس انجام‌ شد. روش‌کار: این مطالعه‌ توصیفی و مقطعی در سال 1394 بر روی 130 زن نخست‌زا و شیردهی که به مرکز بهداشتی درمانی سیدالشهداء بندرعباس مراجعه کرده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه‌ مشخصات فردی مامایی و چک لیست کوتاه نشانه‌های اختلال عملکرد جنسی به صورت محقق ساخته بود. داده‌ها پس از گردآوری با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری توصیفی (میانگین و فراوانی) و تحلیلی (لوجستیک) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: متوسط تعداد مقاربت در دوران پس از زایمان 09/1±33/1 بار در هفته و متوسط زمان شروع اولین مقاربت 12/2±81/6 هفته پس از زایمان بود. بیشترین مشکل جنسی گزارش شده زنان در دوران پس از زایمان به ترتیب مشکل درد حین مقاربت (4/85%)، مشکل مربوط به ارگاسم (6/84%)، مشکل کاهش رطوبت جنسی (3/82%)، مشکل کمبود میل جنسی (80%) و مشکل کاهش برانگیختگی جنسی (8/73%) بود. تمامی اختلالات جنسی با شیوع بیشتری در دو ماه پس از زایمان وجود داشت و شیوع آن در 4 ماه و 6 ماه پس از زایمان کاهش یافت (001/0>p). نتیجه‌گیری: به طور کلیمشکلات جنسی با شیوع بیشتری در دو ماه پس از زایمان وجود دارد و شیوع آن در 4 ماه و 6 ماه پس از زایمان کاهش می‌یابد. به دلیل شیوع بالای مشکلات جنسی در این دوران،برگزاری دوره‌های آموزشی در جهت توانمندسازی ماماها برای مواجهه با مشکلات جنسی مراجعین خود، می‌تواند گام مهمی در جهت فعال نمودن ماماها در زمینه‌ ایفای نقش در این حیطه‌ مهم از وظایفشان باشد.