Kanama bozukluğu olan hastalarda dental yaklaşım - Fatih Coşkunses; Özge Doğan (Cumhuriyet University, 2013)
Dental  procedures    frequently cause  bleeding. Bleeding disorders are systemic problems that have an important place in society. It has no matter that in which branch practising, the dentist should know and take the necessary measures about bleeding disorders. A well directed anamnesis of patients clues clinician about bleeding tendency and perhaps the first diagnosis of the disorder. A failed medical history and clinical examination may lead patients to serious bleeding and potentially fatal shock during and after dental treatments. This review presents an overview of clinical conditions that make up the problem of bleeding and how can a dentist treat patients with bleeding problems reveals. Keywords: Bleeding, coagulation, dentistry. ÖZET Dişhekimliğinde uygulanan işlemler sıklıkla kanamaya neden olurlar. Kanama yatkınlığı toplumda önemli yer edinmiş sistemik rahatsızlıklardandır. Hangi branş ile ilgili çalışırsa çalışsın dişhekiminin kanama problemleriyle ilgili alması gereken önlemleri bilmesi gereklidir. İyi ve doğru yönlendirilerek alınmış olan anamnez hastanın kanama yatkınlığıyla ilgili ve belki de ilk teşhisin konulmasında önemli ipuçları verir. İyi bir anamnez alınmadan ve klinik muayene yapılmadan gerçekleştirilen dental tedaviler sonrası ve sırasında kanama eğilimi olan hastalarda şok ve ölümle sonuçlanabilecek ciddi kanamalar gelişebilir. Bu derleme kanama problemi oluşturan klinik durumlara genel bir bakış açısı sunmakta ve dişhekiminin kanama problemi olan hastaları nasıl bir yaklaşımla tedavi edebileceğini ortaya koymaktadır.