تعیین نسبت طول استخوان ترقوه به قد در مردان و زنان 30-20 ساله شهر کرمان - سید حسن افتخار واقفی; لیلا الیاسی; حکیمه اکبری; علیرضا رشید زاده; آزیتا ضیایی; شهرزاد افتخار واقفی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه و اهداف به منظور تطابق و هماهنگ بین انسان ابزار و محیط کارایجاد بانک اطلاعات آنتروپومتری بسیار لازم می باشد. امروزه آنتروپومتری در طراحی صنعتی نقش بسزایی دارد. این اطلاعات می بایست به طور منظم جمع آوری شود . هدف از این مطالعه تعیین نسبت طول استخوان کلاویکل (ترقوه) به قد بر حسب جنس در افراد بالغ بین 30-20 سال شهر کرمان می باشد. مواد و روش ها محدوده سنی افراد مورد مطالعه 30-20 سال می باشد. افراد مورد مطالعه به طور تصادفی انتخاب شدند. روش نمونه گیری به طور متوالی  Consequence و نوع مطالعه به صورت Cross sectional  می باشد. تعداد کل نمونه 800 نفر از شهرکرمان، که از این تعداد 400 مرد و 400 زن در این تحقیق شرکت نمودند. پارامترهای طول کلاویکل راست، طول کلاویکل چپ، عرض شانه، طول اندام فوقانی راست ، طول اندام فوقانی چپ، قد و وزن اندازه گیری گردید. وسایل مورد نیاز جهت اندازه گیری ابعاد، متر پلاستیکی و فلزی، زاویه سنج، قطر سنج و همچنین ترازو استفاده گشت. یافته ها نتایج نشان می دهد بین طول کلاویکل و قد افراد همچنین بین طول کلاویکل با پارمترهایی چون عرض شانه، طول اندام فوقانی راست و چپ در هر دو گروه رابطه معنی داری وجود دارد. طول کلاویکل چپ در هر دو جنس از سمت راست بزرگتر است همچنین طول کلاویکل راست و چپ در مردان در مقایسه با گروه زنان به طور معنی داری طویل تر است. 05/0p< نتیجه گیری استفاده از داده های آنتروپومتری در طراحی یک محصول می تواند، سبب کاهش اشتباهات انسانی، افزایش و ارتقاء سلامت جامعه و کیفیت محصولات و استفاده بهینه از فضاهای کاری شود. همچنین با استفاده از اندازه یک استخوان منفرد، همانند کلاویکل می توان به جنسیت یا سن افراد و یا ارتباط بین طول استخوان و وزن افراد پی برد. همچنین می توان استفاده شایانی در پزشکی قانونی، مهندسی پزشکی، ارگونومی و جراحی  نمود.