BOALA TROMBOEMBOLICĂ LA COPIL (EPIDEMIOLOGIE, ETIOPATOGENIE ŞI DIAGNOSTIC) (I) - Otilia-Elena Frăsinariu; Violeta Ştreangă; Aniela Rugină; Irina Ciomaga; Nistor Nicolai (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Tromboza este rezultatul unui dezechilibru între două sisteme complexe: hemostaza şi fibrinoliza. Deşi incidenţa tromboembolismului este mai mică la copii decât la adulţi, morbiditatea asociată acestei patologii este semnificativă din punct de vedere clinic. Lucrarea îşi propune o trecere în revistă a principalilor factori de risc importanţi în definirea unor strategii eficiente pentru tromboprofilaxia primară la copiii cu risc pentru boala tromboembolică, a criteriilor diagnostice şi a conduitei terapeutice optime, care, până în prezent, au fost în mare parte extrapolate din recomandări pentru tromboembolismul venos (TEV) la adulţi.