Вивчення мотивів та потреб до систематичних занять фітнесом жінок 35-45 років - Olha Rymar; Anastasiia Zaletska (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2024)
Актуальність. Жінки у віці 35-45 років особливо чітко усвідомлюють важливість збереження здоров'я, оскільки це період, коли можуть початися певні проблеми зі здоров'ям, збільшення ваги тіла, погіршення рівня розвитку фізичних якостей, зниження розумової працездатності. Заняття фітнесом стає для них засобом підтримки та покращення фізичного й емоційного здоров'я. Саме тому вивчення мотивів і потреб, які сприяють прагненню та залученню до систематичних занять фітнесом є однією з важливих проблем у фізичному вихованні. Мета роботи - з'ясувати основні мотиви й потреби до систематичних занять фітнесом жінок 35-45 років. Методи дослідження - аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, анкетування, статистичні методи (описова статистика). Результати дослідження. Жінки 35-45 років прагнуть підтримувати рівень здоров'я й розуміють користь занять фізичної активності, але стикаються з перешкодами, такими як проблеми зі здоров'ям і втома. Основними інтересами до занять фітнесом є знання про їх користь, приклад друзів та приклад власних дітей. Основними мотивами до відвідування занять фітнесом жінок 35-45 років є покращення стану здоров'я, удосконалення фізичної підготовленості, підвищення рухової активності. Інші мотиви, як-от: покращення постави, усунення больових синдромів, корекція маси тіла та можливість цікаво проводити час, також є значущими. Висновки. Дослідження виявило, що жінки 35-45 років демонструють високу мотивацію до занять фітнесом і позитивно ставляться до здорового способу життя. Вони оцінюють позитивний вплив фітнесу на здоров'я та фізичну форму. Однак на шляху до регулярності занять фітнесом стикаються з такими перешкодами, як проблеми зі здоров'ям і брак часу. Важливо враховувати ці фактори під час розробки програм для цієї цільової аудиторії, зокрема розвивати танцювальні фітнес-програми, що є популярними серед жінок 35-45 років.