BİR İLKÖĞRETİM OKULUNDA OMAHA PROBLEM SINIFLANDIRMA LİSTESİNE GÖRE SAĞLIK PROBLEMLERİ - Kamer Gür; Ayşe Yıldız; Saime Erol; Seher Yurt; Ayşe Ergün; Hasibe Kadıoğlu; Nurcan Kolaç; Filiz Adana (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2008)
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir ilköğretim okulunda OMAHA problem sınıflandırma listesine göre öğrencilerin sağlık problemlerini tanılamaktır. Yöntem: Araştırma 2002-2003 eğitim öğretim yılı süresince İstan- bul'un Anadolu yakasında yer alan devlete ait bir ilköğretim okulun- da N=1247 yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Öğrencilerin sağlık durumu OMAHA problem sınıflandırma listesine göre değerlendirildi ve OMAHA Hemşirelik Sınıflandırma Modelini temel alan Okul Sağ- lığı Hemşireliği Bilgisayar Programına kayıt edildi. Veriler sayı ve yüzde olarak değerlendirildi. Bulgular: 2002-2003 Öğretim yılında OMAHA problem sınıflan- dırma listesi PSL 'ne göre 9360 problem saptandı. En fazla fizyolo- jik n= 6179 , daha sonra sırası ile sağlık davranışına ait problemler n= 2443 , psikososyal n=388 ve çevresel n=350 problemler tes- pit edildi. PSL'ne göre en yaygın görülen problem deri n= 2903 ile ilgiliydi, bunu sırası ile ağrı n=1289 , kişisel hijyen n=1243 , dişler n=706 , fiziksel aktivite n=627 , dolaşım n=304 , beslenme n=277 , görme n=231 , solunum n=230 , sindirim- hidrasyon n=201 ve gelir n=191 problemleri izledi. Sonuç: 2002-2003 eğitim öğretim yılı süresince kesintisiz olarak sürdürülen okul sağlığı hemşireliği hizmeti sonucunda, en fazla fizyo- lojik alana ait problemler daha sonra sırası ile sağlık davranışı, psi- kososyal ve çevresel problemlerin olduğu tespit edildi. Okul sağlığı hemşireliği uygulamaları kapsamında kullanılan OMAHA Problem Sınıflandırma Listesi, okul sağlığı problemlerinin tanılanmasına bü- yük oranda cevap verdi.